STAP-budget

Zo werkt het STAP-budget

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om opleidingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. De overheid heeft deze aftrekregeling vervangen door het STAP-budget. Wil je weten wat die regeling inhoudt en hoe je er gebruik van kunt maken? We hebben wat feiten voor je op een rijtje gezet.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met de STAP-regeling stimuleert de overheid mensen om te investeren in hun ontwikkeling ten behoeve van hun werk.

Wie komen in aanmerking?

Er zijn voorwaarden, maar in principe is het STAP-budget voor werkenden (inclusief ondernemers/zzp’ers) en werkzoekenden. Meer voorwaarden vind je op website van het UWV.

Hoeveel is het?

Het jaarlijkse subsidiebedrag dat je kunt aanvragen is maximaal € 1.000,-. Dat bedrag is inclusief BTW. De overheid heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld en op = op.

Waar kun je het aan besteden?

Je kunt het besteden aan de Master Werk en Zingeving voor professionals. Als die duurder is dan € 1.000,-, dan wordt het subsidiebedrag in mindering gebracht op de totale trajectprijs.

Hoe werkt het?

Je kunt het bedrag aanvragen vanaf 1 maart 2022. Dat kun je doen via het STAP-portaal. In het STAP-scholingsregister kun je zien welke opleidingstrajecten in aanmerking komen voor een STAP-subsidie. Onze leergang Mentor Zingeving zal daarin worden opgenomen. Het werkt dan als volgt: je schrijft je in voor de leergang, waarna je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt. Met dat bewijs vraag je zelf de subsidie aan bij het UWV. Let op: vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag uitgekeerd aan Emmius, waarna wat dat in mindering brengen op onze factuur aan jou.

Vragen?

Je vragen hierover stel je het best per email aan onze studieadviseur Marjan van den Akker via info@emmius.nl.

Veelgestelde vragen over het STAP budget

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Vraag het STAP-budget zo snel mogelijk aan. Het UWV kent de subsidie toe als er geld beschikbaar is en als je aan de voorwaarden voldoet. Het UWV kent de subsidie toe als er geld beschikbaar is en als je aan de voorwaarden voldoet.

 • Ga naar het STAP-portaal van het UWV
 • Log in met je DigiD
 • Vraag de subsidie aan en upload jouw STAP-Aanmeldingsbewijs
 • Na de aanvraag doet het UWV een uitspraak over de eventuele toekenning
 • Bij toekenning worden wij op de hoogte gesteld.

Hoe kan ik me inschrijven voor een opleiding met STAP-budget?

Op onze website kan je vinden welke opleidingen voor het STAP-budget in aanmerking komen. Dit staat duidelijk bij de desbetreffende opleiding. Vervolgens kan je je direct online inschrijven. Bij het inschrijven wordt gevraagd of je gebruik wil maken van het STAP-budget. Als wij de inschrijving hebben verwerkt ontvang je van ons een STAP-Aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen.

Kan ik me inschrijven voor opleidingen die duurder zijn dan € 1.000?

Ja, dit kan. Als het STAP-budget is toegekend, ontvangen wij de subsidie van het UWV. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op totale prijs. Vervolgens ontvang je de restant factuur van ons.

Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Vanaf 1 maart 2022 kan STAP-budget worden aangevraagd. Minimaal 4 weken voor de start van de opleiding of training moet het budget aangevraagd zijn. Dit betekent dat de opleiding pas vanaf 29 maart 2022 kan starten. 

Daarnaast moet de opleiding binnen 3 maanden na de aanvraagperiode starten. Bijvoorbeeld als de aanvraagperiode tot 30 april loopt, moet de opleiding uiterlijk 30 juli aanvangen.

Wat zijn de aanvraagtermijnen van het STAP-budget?

Het totale beschikbare budget van ongeveer 200 mln op jaarbasis wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden:

 1. van 1 januari tot en met 28 of 29 februari;
 2. van 1 maart tot en met 30 april;
 3. van 1 mei tot en met 30 juni;
 4. van 1 juli tot en met 31 augustus;
 5. van 1 september tot en met 31 oktober;
 6. van 1 november tot en met 31 december.
 7. NB: in 2022 komt het eerste aanvraag tijdvak te vervallen.

Ik ben al gestart met mijn opleiding kan ik nog STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan pas vanaf 1 maart worden aangevraagd voor opleidingen die minimaal 4 weken later starten. Alle opleidingen die begonnen zijn voor 29 maart 2022 komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.

Kan ik voor meerdere opleidingen per jaar het STAP-budget aanvragen?

Nee, iemand kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht of dit het maximale bedrag van de subsidie is. Dit betekent dat het STAP-budget één keer per jaar gebruikt kan worden voor het bekostigen van één opleiding of training.

Mag mijn werkgever meebetalen?

Een werkgever mag meebetalen aan een opleiding of training. Wanneer deze alleen de volledige kosten voor zijn of haar rekening neemt is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Tijdens de aanvraag van het STAP-budget wordt gevraagd of de kosten voor de opleiding of training bekostigd worden door een derde.  

Kan ik kosteloos annuleren?

Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Bekijk hier de Algemene Voorwaarden.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we een nieuwsbrief met daarin onder meer nieuw gepubliceerde kennisartikelen. Daarin houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze opleidingen.