Masterclass ‘Historische antwoorden op toekomstige vragen over de zin en betekenis van werk’

Na de succesvolle eerste reeks masterclasses ‘Betekenis geven aan werk’, presenteert Emmius nu drie nieuwe en inspirerende bijeenkomsten. De titel: ‘Perspectieven op werk en zingeving: theorie en praktijk’. Bedoeld voor iedereen die kennis en inspiratie wil opdoen op het gebied van werk en zingeving. In bijeenkomsten van één middag, op een centrale plaats in Nederland, ontmoet je inspirerende sprekers en ga je in gesprek over zin in werk, zodat je voorbereid bent op een betekenisvolle toekomst van werk.

Onze masterclasses bieden wij elk halfjaar aan in reeksen van drie, telkens met één hoofdthema. In de reeks van voorjaar 2023 bekijken we werk en zingevingsvragen door verschillende brillen. Wat leert bijvoorbeeld de historie van werk ons over verbondenheid? Wat is het geheim van ‘onweerstaanbare organisaties’? En ook: hoe creëer je meer samenhang in je organisatie? De masterclasses zijn los te volgen, maar ook als reeks. Onze masterclasses vallen onder het STAP-budget, waardoor deelname gratis kan zijn.

Niveau: HBO, academisch
Studie intensiteit: één dagdeel per masterclass
Opleidingsduur: 1 week
Datum: 22 mei 2023
Investering: € 350

Programma

Ooit waren werk en (t)huis met elkaar verbonden. Leven en werken waren één geheel. De boerderij immers, was een productie- én consumptie-eenheid. Met het ontstaan van fabriekssteden werd die eenheid verbroken en werden wonen en werken gescheiden.

Door verdergaande taakdeling werden we radertjes in een geheel waarmee we ons steeds minder verbonden voelden. We vervreemdden van ons werk. Terwijl we voor een gevoel van zingeving juist verbondenheid willen voelen met collega’s, ons werk en de organisatie.

In de masterclass ‘Historische antwoorden op toekomstige vragen over de zin en betekenis van werk’ neemt drs. Siebe Rossel ons mee naar het verleden van werk om te proberen hierin de sleutel te vinden voor het beantwoorden van vragen over de toekomst van werk. Hij laat aan de hand van voorbeelden (van o.a. de textielindustrie) zien hoe de plaats en betekenis van werk door de eeuwen heen veranderde. We sluiten af met de vraag: Hoe vertalen we de zinvolle lessen uit het verleden naar actuele en toekomstige vragen?

Deze masterclass wordt, net als onze andere masterclasses, ingeleid door Emmius’ kerndocent Heidi Jansen.

Voor wie

Voor leiders en professionals en alle mensen die zich afvragen hoe zij er, vanuit hun functie, voor kunnen zorgen dat werk een plek biedt waar iedereen het gevoel heeft bij te dragen aan iets dat ertoe doet.

Docenten

Emmius’ docententeam bestaat uit hoogleraren, universitair docenten en praktijkprofessionals. Daarmee bieden we je diepgaande kennis vanuit verschillende perspectieven én praktijkervaring. Bij deze masterclass ontmoet je de volgende docent

Drs. Siebe Rossel

Siebe Rossel is antropoloog, historicus en schrijver, onder meer over de relatie tussen mens en techniek, over de ontwikkeling en identiteit van bedrijven, over cultuur en landschap en over kunst en samenleving. Hij werkte mee aan een reeks televisieprogramma’s van de VPRO over de geschiedenis van werk.

Emmius kerndocent Heidi Jansen

Heidi Jansen

Heidi Jansen is kerndocent van Emmius. Zij schreef het boek ‘Werk en zingeving, van succes naar betekenis’, is programmaontwikkelaar en directeur en hoofddocent van Dé Loopbaanopleiding. Ze zet zich in om zingeving op de kaart te zetten in organisaties.

Resultaat

Na deze masterclass

  • Heb je inzicht in de grote veranderingen die zich voltrokken ten aanzien van ons werk en wat deze betekenden voor organisaties en werkenden
  • Heb je inzicht in hoe mensen in het verleden verbonden waren met hun werk en wat dat betekende voor het ervaren van zin
  • Heb je handvatten om vragen over het vergroten van verbondenheid met werk te beantwoorden

Investering

Een losse masterclasses kost (€ 350,-). Je kunt deze masterclasses ook als reeks (€ 995,-) volgen. Het bedrag is inclusief borrel na afloop. Deelnemers aan de reeks mogen bovendien één boek uitkiezen, uit de volgende titels:

  • Deep Evolvement. Jouw rol als professional in een turbulente samenleving, Rudy Vandamme
  • Overweldigend, Leven met wat je niet in de hand hebt, Frits de Lange
  • Werk. Een geschiedenis van de bezige mens – van de oertijd tot het heden, James Suzman

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we een nieuwsbrief met daarin onder meer nieuw gepubliceerde kennisartikelen. Daarin houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze opleidingen.