Masterclass ‘Dan maak je maar zin!’

Met trots presenteert Emmius: masterclasses. Bedoeld voor iedereen die kennis en inspiratie wil opdoen op het gebied van werk en zingeving. In bijeenkomsten van één middag, op een centrale plaats in Nederland, ontmoet je inspirerende sprekers en gaat met hen in gesprek over zin in werk, zodat je voorbereid bent op een betekenisvolle toekomst van werk.

Onze masterclasses bieden wij jaarlijks aan in reeksen van drie, telkens met één hoofdthema. Het thema van dit jaar is hoe je in de praktijk betekenis geeft aan werk. Meer specifiek aan het begeleiden van werknemers, in teams en aan de top. De masterclasses zijn los te volgen, maar ook als reeks. Onze masterclasses vallen onder het STAP-budget, waardoor deelname gratis kan zijn.

Niveau: Hbo, Academisch
Studie intensiteit: één dagdeel per masterclass
Opleidingsduur: één dagdeel per masterclass
Locatie: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Start: 10 oktober 2022
Investering: € 350

Programma

10 oktober 2022 14.00 – 17.00 uur

“Dan maak je maar zin!” Hoe vaak heb je dat te horen gekregen? Misschien ook zelf gezegd? Heb jij je ooit afgevraagd, of dat kan: zin maken?

Volgens voormalig denker des Vaderlands, René Gude, was zingeving vroeger vooral ‘zinkrijgen’; we kreeg de zin van boven aangereikt. Via je ouders, via de kerk. Sinds 2022 zijn er voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland. Betekent dit dat zingeving in de prullenbak kan? Integendeel. Voor de meesten van ons betekent zingeven nu zinmaken. Zingeving is een ambacht geworden. “De term ‘zingeving’ betekent dat je zelf aan de bak moet,” zei Gude. Om zin te maken ontwierp Gude samen met journalist Peter Henk Steenhuis een kader waarmee je met zin aan de slag te kunt gaan: de vier Z-ten.

In deze interactieve masterclass introduceert Peter Henk Steenhuis dit hedendaagse zingevingskader, en gaat met jou op zoek naar voorbeelden uit jouw praktijk. Je leert een taal om op een concrete en alledaagse manier over zin maken te spreken. En wie taal heeft, krijgt handelingsperspectief, en kan morgen wat in zijn leven én werk veranderen.

Deze masterclass wordt ingeleid door Heidi Jansen. Zij schetst in een half uur een aantal perspectieven op zingeving, waardoor het heersende perspectief van ‘zingeving als zelfontplooiing’ in een breder kader wordt gezet.

Voor wie

Voor leiders en professionals en alle mensen die zich afvragen hoe zij er, vanuit hun functie, voor kunnen zorgen dat werk een plek biedt waar iedereen het gevoel heeft bij te dragen aan iets dat ertoe doet.

Docenten

Emmius’ docententeam bestaat uit hoogleraren, universitair docenten en praktijkprofessionals. Daarmee bieden we je diepgaande kennis vanuit verschillende perspectieven én praktijkervaring. Bij deze masterclasses ontmoet je de volgende docenten:

Drs. Peter Henk Steenhuis

Drs. Peter Henk Steenhuis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 werkt hij bij Trouw als eindredacteur, plaatsvervangend chef kunst en filosofieredacteur. Hij publiceerde over taalontwikkeling en over kunst en filosofie. Zijn boeken ‘Filosofie van het kijken’ en ‘Denken over dichten’ kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker. Hij werkte nauw samen met René Gude, denker des Vaderlands en oud-directeur van de ISVW. Peter Henk is auteur van o.a. de boeken ‘Werk verzetten’, ‘Ambachtelijk zingeven’, ‘Zin in het alledaagse’ en ‘Veroordeeld tot Succes’, dat dit jaar uitkwam.

Emmius kerndocent Heidi Jansen

Drs. Heidi Jansen

Heidi Jansen MA is kerndocent van Emmius. Zij schreef het boek ‘Werk en zingeving, van succes naar betekenis’, ze is programmaontwikkelaar en tevens directeur en hoofddocent van dé Loopbaanopleiding. Ze zet zich in om zingeving op de kaart te zetten in organisaties.

Resultaat

  • Je krijgt inzicht in verschillende perspectieven op zingeving.
  • Je leert hoe je ‘aan de bak gaat’ met zingeving in jouw organisatie.
  • Je leert een taal om op een concrete en alledaagse manier over zin maken te spreken.

Investering

Een losse masterclasses kost (€ 350,-). Je kunt deze masterclasses ook als reeks (€ 995,-) volgen.

Bij deze masterclass ontvang je een boek naar keuze. Je kunt kiezen uit:

  • Hartelijk georganiseerd. Organisatiecultuur begrijpen en ontwikkelen. Jacky van de Goor
  • Veroordeeld tot succes. Op zoek naar een geslaagd leven. Peter Henk Steenhuis
  • Werk en Zingeving. Van succes naar betekenis. Heidi Jansen

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we een nieuwsbrief met daarin onder meer nieuw gepubliceerde kennisartikelen. Daarin houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze opleidingen.