Leergang Mentor Zingeving

De leergang Mentor Zingeving richt zich op professionalisering (verdieping, verbreding) van de mentor-rol van leidinggevenden en professionals die urgentie ervaren om een werkklimaat te realiseren waarin aandacht voor zingeving onderdeel is van de dagelijkse realiteit.

Niveau: Academisch
Studie intensiteit: Een dagdeel per week
Opleidingsduur: 5 maanden
Locatie: Almen / Groningen / Emmen
Start: 6 april 2022
Investering: € 10.845

Programma

Je leert van toonaangevende wetenschappers, universitair docenten, praktijkprofessionals op het gebied van werk en zingeving én van elkaar. Daarnaast leer je van de locaties waar de modules worden georganiseerd. We zoeken namelijk naar omgevingen die extra betekenis geven aan het programma. Het programma is opgebouwd uit de volgende modules:

Module 1 – Betekenisvolle gesprekken voeren
Een betekenisvol gesprek. Wat zijn daar de kenmerken van? Hoe creëer je ruimte voor echte reflectie en help je medewerkers om te gaan met levensvragen die hun werk raken.

Module 2 – Levensverhaal en levensfasen
Vragen die in deze module leidend zijn: Welke actuele inzichten biedt de wetenschap? Wat is belangrijk in jouw eigen levensverhaal? Hoe ga je in gesprek aan de hand van het levensverhaal?

Module 3 – Menselijk gedrag in organisaties
Ons werk digitaliseert, flexibiliseert en intensiveert. Nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan en organisaties gaan zichzelf organiseren als netwerken of zwermen. Wat betekent dat voor werken in de 21e eeuw? Wat hebben we te leren?

Module 4 – Zingeving en zingevingsbronnen
Zingeving wordt wel als doel van zelfrealisatie, als een copingmechanisme of motivatiestrategie gedefinieerd. Zingeving heeft te maken met een gevoel van verbondenheid. Wat betekent dit voor een zinvolle werkomgeving?

Module 5 – Levensbeschouwing in bedrijf
Onze samenleving en dus ook de werkvloer diversifieert. Goed om meer te weten over verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Wat kunnen we leren van elkaar en hoe verbinden we de verschillen?

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure met uitgebreide praktische informatie over de Leergang Mentor Zingeving

Voor wie

De leergang is bestemd voor leiders, leidinggevenden en professionals die in hun rol als mentor de zingevingsdimensie een plaats (willen) geven, die aandacht voor betekenis en betrokkenheid van medewerkers van belang achten voor duurzame inzetbaarheid en florerende teams. Het aanbod is daarnaast gericht op iedereen die een rol speelt in de ‘wereld van werk’. Te denken valt dan aan bedrijfsartsen, consultants, adviseurs en coaches (intern en extern).

Docenten

Ons docententeam bestaat uit hoogleraren, universitair docenten en praktijkprofessionals. Daarmee bieden we je diepgaande kennis vanuit verschillende perspectieven én praktijkervaring. Je ontmoet onder meer de volgende docenten:

Wat levert de leergang Mentor Zingeving op?

Aandacht voor zingevingsvragen

Je leert om te gaan met zingevingsvragen van medewerkers. Zingeving is een behoefte van ieder mens die vaak pas naar voren komt als het leven ‘uit de rails loopt’. Een medewerker die baanonzekerheid ervaart, ziek wordt, plotseling mantelzorger wordt of overbelast raakt, kan door gesprekken met jou zin in het werk hervinden of een periode van onzekerheid volhouden.

Zin vinden

Medewerkers helpen bij het hervinden van zin, vraagt van je dat je kennis hebt van levensbeschouwelijke achtergronden en zingevingsbronnen. Vanuit jouw rol als mentor voer je betekenisvolle gesprekken waar persoonlijke waarden en levenservaringen de basis vormen voor keuzes en het hervinden van energie en welzijn om daarmee inzetbaarheid en betrokkenheid te borgen.

Anders dan coaching

Veel leidinggevenden zijn de afgelopen jaren geschoold als coach. Coach zijn is een rol waar de focus vaak ligt op ‘het beste uit jezelf te halen’ en effectiever functioneren. Dat is ook belangrijk, maar die focus geeft geen antwoord op meer existentiële vragen als ‘hoe geef ik meer zin en richting aan mijn werk?’ of ‘hoe zorg ik ervoor dat mijn keuzes passen bij wie ik wil zijn?’ Als Mentor Zingeving bied je hierbij passende begeleiding.

Diploma

Na afronding van de leergang Mentor Zingeving ontvang je een diploma namens de stichting Academische Opleidingen Groningen, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Investering

De leergang is opgebouwd uit de volgende kosten:

Totaal: € 10.845
Leergangkosten: € 8.950
Arrangementskosten: € 1.895

De prijs is btw-vrij. Het totaal van leergang- en accommodatiekosten is exclusief kosten voor literatuur.

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we een nieuwsbrief met daarin onder meer nieuw gepubliceerde kennisartikelen. Daarin houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze opleidingen.